NAPISZ LIST.

ZMIEŃ ŻYCIE!

Napisaliśmy 270 235 listów!

Maraton odbywa się co roku w ramach świętowania Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka (10 grudnia). Wysyłamy apele do władz oraz listy solidarności do osób, których prawa są łamane. Im więcej listów napiszemy, tym większa szansa, że uda nam się poprawić los danego bohatera lub bohaterki. W Polsce piszemy w setkach miejsc w całym kraju - w szkołach, klubach, kawiarniach, instytucjach kultury. Każdy może zorganizować Maraton! Rezultaty Maratonu są widoczne od razu. Już w jego trakcie otrzymujemy wiele dobrych wiadomości - ludzie są uwalniani z więzień, władze reagują na nasze apele, złe prawo jest zmieniane. Listy są ogromnym wsparciem dla bohaterów i ich bliskich - dają im siłę i nadzieję w walce o swoje prawa.

Yecenia Armenta Graciani z Meksyku, jedna z bohaterek tegorocznego Maratonu.

Sprawdź gdzie piszemy
Mamy 429 miejsc

Sprawdź gdzie piszemy!

Chcę zorganizować Maraton

Moses, niesłusznie skazany na śmierć, uwolniony dzięki Waszym listom po Maratonie 2014.

Chcę zorganizować Maraton

Zaczęło się w Polsce

Po raz pierwszy Maraton został zorganizowany w Polsce w 2001 roku. Na pomysł akcji wpadli aktywiści i aktywistki warszawskiej grupy lokalnej Amnesty.

W następnych latach akcja rozpowszechniała się na inne kraje. W 2014 r. setki tysięcy ludzi podjęły ponad 3,2 mln akcji w ponad 200 krajach i terytoriach na całym świecie. W Polsce napisaliśmy 268 073 listy w ponad 500 miejscach w całym kraju. Pisaliśmy w szkołach, bibliotekach, kawiarniach, biurach i we własnych mieszkaniach. W tym roku wierzymy, że Maraton znowu odniesie sukces.

W POLSCE
NAPISALIŚMY JUŻ