Nelson Mandela “Ambasadorem Sumienia” Amnesty International

ACT 10/004/2006

(Dublin) – Amnesty International ogłosiła dziś, że Nelson Mandela zostanie nagrodzony jej najwyższym wyróżnieniem, przyznawanym przez organizację – tytułem „Ambasadora Sumienia” roku 2006.

Jako pierwszy pogratulował Mandeli noblista Seamus Heaney, którego wiersz „Z Republiki Sumienia” (ang. „From the Republic of Conscience”) był inspiracją dla nazwy Nagrody.

„Napisać linijkę o <> jako wyraz podziwu dla działań Nelsona Mandeli w 1990 roku to jedna rzecz”, powiedział Seamus Heaney. „Widzieć, jak osoba, która stała się dla niej inspiracją, otrzymuje tę Nagrodę – to zupełnie coś innego”.

Vaclav Havel, pierwszy laureat Nagrody z roku 2003, przyłączył się do gratulacji.

„Jestem przekonany, ze ta słuszna decyzja międzynarodowego jury Amnesty International przyczyni się do zwiększenia zainteresowania jej działaniami w obronie praw człowieka na całym świecie.”

Nagroda zostanie wręczona Nelsonowi Mandeli przez uznaną południowoafrykańską pisarkę i laureatkę Nagrody Nobla – Nadine Gordimer. Ceremonia będzie miała miejsce w domu Mandeli w Johannesburgu 1 listopada 2006 roku.

„Bardziej niż ktokolwiek spośród żyjących, Nelson Mandela symbolizuje nadzieję i idealizm w życiu publicznym” powiedział Bill Shipsey, założyciel Sztuki dla Amnesty (ang. Art For Amnesty) – globalnego zrzeszenia artystów wspierających organizację, które organizuje coroczne wręczenie Nagrody.

„Od dnia opuszczenia więzienia w lutym 1990, jego przejmująca postawa oraz osobiste i polityczne przywództwo inspirują miliony ludzi na całym świecie. Nelson Mandela stał się symbolem tego, co oznacza być dobrym obywatelem świata.”

Ostatnio Nelson Mandela działał aktywnie na rzecz milionów ludzi zarażonych wirusem HIV i chorych na AIDS, zwłaszcza z terytoriów Afryki Subsaharyjskiej. Jego zaangażowanie w uznanie ich trudnego położenia za poważny problem w kontekście praw człowieka przyczyniło się do wzmożonej uwagi międzynarodowej opinii publicznej w tej kwestii.

„Dzisiaj oddajemy hołd życiu i pracy Nelsona Mandeli, poświęconym niesieniu wolności i sprawiedliwości Południowej Afryce oraz całemu światu”, powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International „Jesteśmy równocześnie świadomi, że zgoda Nelsona Mandeli na przyjęcie naszej Nagrody jest w rzeczywistości dla nas wielkim zaszczytem.”

Tło wydarzeń

„Ambasador sumienia” Amnesty International to nagroda przyznawana ludziom w uznaniu ich wyjątkowej działalności i przywództwa w zakresie walki o ochronę i promocję praw człowieka.

Nagroda ta – zainspirowana wierszem, napisanym dla AI przez noblistę Seamusa Heaneya – ma na celu promocję działań organizacji poprzez skojarzenia z życiem, pracą i przykładem jej „Ambasadorów”, którzy wciąż stanowią wzór do naśladowania dla wielu ludzi na całym świecie.

Nelson Mandela dołączył do grona dostojnych laureatów Nagrody, wśród których jak dotąd znaleźli się, m. in. zespól U2, Vaclav Havel oraz Mary Robinson, były Wysoki Komisarz ONZ ds. Praw Człowieka.

<i.Tłumaczenie: Ann M. Sobolewska

Tematy