Oko na Darfur

AFR 54/025/2007
(Nowy Jork) – Eyes on Darfur to nowy projekt Amnesty International, dzięki któremu miliony ludzi na całym świecie mają możliwość stałego monitorowania rozwoju wydarzeń w ogarniętym wojną Darfurze. Użycie kamer satelitarnych pozwoliło na kontrolowanie 24 godziny na dobę sytuacji w dwunastu narażonych na łamanie praw człowieka wioskach. Odwiedzając stronę www.eyesondarfur.org każdy może przyjrzeć się z bliska losom mieszkańców Darfuru i dać wyraźny sygnał rządowi Sudanu, którego obowiązkiem jest doprowadzenie do natychmiastowej poprawy sytuacji w monitorowanym przez internautów regionie.
-Pomimo trwającego cztery laty oburzenia wobec skali zniszczeń i ilości ofiar w Darfurze, rząd Sudanu odmówił uznania żądań krajów całego świata i nie zgodził się na wysłanie do regionu operacji pokojowej, zgodnie z rezolucją Narodów Zjednoczonych- – powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International. -Darfur potrzebuje operacji pokojowej, aby położyć kres nadużyciom praw człowieka. Zanim do tego dojdzie, dajemy do zrozumienia prezydentowi al-Bashirowi, że dzięki najnowszej technologii, będziemy obserwować i zwracać uwagę świata na dalsze łamanie praw człowieka. Naszym celem jest ciągłe wywieranie nacisku na Sudan, aby operacja pokojowa ONZ mogła rozpocząć swą misję, przyczyniając się do poprawy sytuacji narażonej na liczne niebezpieczeństwa cywilnej ludności Darfuru-.
Prezentacja projektu odbyła się w środę, 6 czerwca podczas Piątego Międzynarodowego Sympozjum na temat Cyfrowej Ziemi, na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Opisu projektu i jego możliwości dokonała Ariela Blätter, dyrektorka Centrum Prewencji i Odpowiedzi na Kryzysy w Amnesty International USA (AIUSA), która przyczyniła się do powstania Eyes on Darfur.
Według Blätter, zastosowana technologia umożliwia ciągłe aktualizowanie satelitarnych zdjęć sześciu wiosek. Dzięki ujmowaniu w kadr tych samych miejsc, łatwiej jest dostrzec skalę nowych zniszczeń. We współpracy z badaczami sytuacji w Darfurze, Amnesty International ustaliła, które regiony są w największym stopniu narażone na niebezpieczeństwo łamania praw człowieka. Pod uwagę były brane odległość od istotnych surowców, takich jak zasoby wody, zagrożenia ze strony milicji i pobliskie ataki.

W tworzeniu projektu, Amnesty International współpracowała blisko z Amerykańskim Stowarzyszeniem na rzecz Rozwoju Nauki (American Association for the Advancement of Science – AAAS), które pomogło organizacji, dostarczając szczegółowe dane na temat zdjęć satelitarnych i technologii geoprzestrzennych.

Zdjęcia z komercyjnych satelitów pozwalają wizualnie ustalić stan naziemnych obiektów, szerokich na co najmniej 60 cm. Według Larsa Bromleya, dyrektora Projektu Nauka i Prawa Człowieka w AAAS, który doradzał Blätter w kwestiach technicznych, dzięki zdjęciom można zobaczyć między innymi zniszczone chaty, zgrupowania żołnierzy i opuszczających dany region uchodźców.

Amnesty International od dawna stała na czele wysiłków na rzecz powiązania ochrony praw człowieka z zastosowaniem technologii satelitarnej. Jedną z akcji na tym polu był przełomowy projekt, zorganizowany we współpracy z AAAS i organizacją Prawnicy Zimbabwe dla Praw Człowieka, mający na celu dokumentację zniszczeń osiedli ludzkich, których dopuścił się zimbabweński rząd. Dzięki wspólnym wysiłkom, udało się udowodnić zniszczenie przez władze całych osiedli, takich jak Porta Farm, przez co tysiące cywili zmuszonych było do ucieczki.

Eyes on Darfur zawiera ponadto zdjęcia dokumentujące zniszczenia poczynione od początku konfliktu w 2003 roku, wraz z oceną ekspertów. Przykładowo, zdjęcie wioski Donkey Dereis w południowym Darfurze, zrobione w 2004 r. ukazuje krajobraz z setkami nietkniętych chat. Zdjęcie zrobione w tym samym miejscu dwa lata później to obraz całkowitego zniszczenia – 1,171 domów zostało na nim zastąpionych przez dzikie rośliny.

Eyes on Darfur to kolejna akcja Amnesty International w światowej kampanii, mającej na celu położenie kresu łamaniu praw człowieka w Darfurze. Organizacja w 2003 i 2004 r. zaczęła zbierać informacje – oparte głównie na relacjach naocznych świadków – stanowiące ostrzeżenie przed nadciągającą w zastraszającym tempie katastrofą humanitarną i łamaniem praw człowieka na olbrzymią skalę. Misja z roku 2004 zwróciła uwagę świata i opinii publicznej na panującą w kraju przemoc. Informacje ujawniane przez Amnesty International – obrazy płonących wiosek, czy informacje na temat przemocy seksualnej wobec kobiet i dziewcząt – przyczyniają się do zwiększania świadomości ludzi z całego świata na temat sytuacji w Darfurze.
W tym miesiącu, Amnesty International wydaje specjalną płytę, zatytułowaną -Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur-. Płyta jest zbiorem słynnych piosenek Johna Lennona, nagranych ponownie przez czołowych wykonawców (m.in. Green Day, U2, Avril Lavigne, The Cure), którzy dzięki swemu zaangażowaniu wspierają działania organizacji na rzecz poprawy losu mieszkańców Darfuru i poprzez swą muzykę inspirują nowe pokolenie działaczy praw człowieka. W Polsce płyta ukaże się 25 czerwca nakładem Warner Music Polska.
Więcej informacji na temat płyty – www.instantkarma.org
Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek