Warszawa: akcja AI "Close Guantanamo" w 6. rocznicę pierwszych transferów do amerykańskiego więzienia na Kubie, 11 stycznia 2008, g. 16.00, ul. Chmielna

W trakcie akcji będziemy zbierać podpisy pod petycjami do władz amerykańskich, nawołującymi do zamknięcia Guantánamo oraz przeprowadzenia rzetelnych procesów sądowych tych, którzy są tam uwięzieni. Jednoczesnie odbędzie się happening, podczas którego dwóch działaczy AI, przebranych za strażników więziennych przeprowadzi na przebranych za więźniów manekinach -przesłuchanie-, posługując się metodami poniżającego traktowania rodem z Guantánamo-
Akcja ma na celu unaocznić mieszkańcom Warszawy okrucieństwo, na jakie zgadza się społeczność międzynarodowa tolerując praktyki nieludzkiego i poniżającego traktowania, wykorzystywane w ramach -wojny z terroryzmem-. Postaramy się namówić jak najwięcej osób do wyrażenia sprzeciwu wobec tortur oraz i bezterminowego przetrzymywania więźniów bez procesu.

Guantanamo to więzienie inne niż wszystkie…

• aby tam trafić, nie musisz być skazany wyrokiem sądowym; nie musisz nawet mieć postawionych zarzutów kryminalnych;
  • kiedy już tam trafisz, nie dowiesz się,  kiedy wyjdziesz – zatrzymania są bezterminowe;
  • możesz być przesłuchiwany od 18 do 20 godzin dziennie;
  • podczas przesłuchań możesz być m.in.: szczuty psami, zmuszany do przebywania nago, poniżany na tle seksualnym, pozbawiany snu-

CZY KTOKOLWIEK NA TO ZASŁUGUJE-
Przyjdź i wyraź swój sprzeciw!!!
Zapraszamy!!!
10 Warszawska Grupa Amnesty International