Śmierć 22-letniej Mahsy Amini wywołała falę demonstracji w Iranie, które są teraz brutalnie tłumione przez tamtejsze władze. Wezwij polskiego Ministra Spraw Zagranicznych do podjęcia natychmiastowych działań na szczeblu międzynarodowym, dzięki którym sprawcy zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.

13 września 2022 roku Mahsa Amini, Iranka kurdyjskiego pochodzenia, została aresztowana w Teheranie przez »policję moralności«. Naoczni świadkowie donieśli, że została brutalnie pobita w policyjnej furgonetce. Kilka godzin później trafiła do szpitala w stanie śpiączki. Zmarła trzy dni po tym wydarzeniu.

»Policja moralności« rutynowo poddaje kobiety arbitralnym zatrzymaniom, torturom i innym formom nieludzkiego traktowania za nieprzestrzeganie obraźliwych, poniżających i dyskryminujących przepisów dotyczących obowiązkowego zakrywania włosów. Śmierć Mahsy wywołała lawinę demonstracji w całym Iranie. Są one krwawo tłumione.

Służby bezpieczeństwa wielokrotnie nadużywały swoich uprawnień. i stosowały w stosunku do demonstrantów brutalną siłę. Funkcjonariusze strzelali do protestujących z bliskiej odległości przy wykorzystaniu ostrej amunicji i metalowych kulek, dotkliwie bili ich pałkami, używali w sposób nieuzasadniony gazu łzawiącego i armatek wodnych. Od czasu śmierci Mahsy Amnesty International odnotowała śmierć dziesiątek mężczyzn, kobiet i dzieci. Setki innych osób zostało poważnie rannych. Co najmniej dwie z nich straciły wzrok w jednym lub obydwu oczach. Większość osób, które odniosły obrażenia, nie zgłasza się do szpitala w obawie przed aresztowaniem, co zwiększa ryzyko infekcji i innych komplikacji zdrowotnych.

W Iranie panuje obecnie poczucie bezkarności. Pozwoliło to władzom zabić w ostatnich latach setki demonstrantów, tysiące innych było torturowanych i traktowanych w nieludzki sposób. By ukryć swoje zbrodnie władze posunęły się nawet do prób pozbawienia ludzi dostępu do internetu. Najwyższy czas, aby społeczność międzynarodowa pomogła rozwiązać problem bezkarności za ciężkie przestępstwa w Iranie.

Społeczność międzynarodowa musi natychmiast ustanowić niezależny mechanizm ONZ, by przeprowadzić efektywne śledztwo w sprawie zbrodni prawa międzynarodowego popełnionych przez Iran i pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności. Wezwij polskiego Ministra Spraw Zagranicznych by zaapelował o to na forum Rady Praw Człowieka ONZ. Podpisz petycję!