Nasrin Sotoudeh, wybitna irańska prawniczka zajmująca się prawami człowieka, została skazana na 38 lat więzienia i 148 batów za swoją pracę w obronie praw kobiet i za udział w protestach przeciwko obowiązkowi noszenia hidżabu.Kobiety i dziewczęta w Iranie nie mogą opuszczać swoich domów, chyba że zakryją włosy chustą, zaś ręce i nogi – luźnym ubraniem. Nasrin chciała to zmienić i dlatego została uwięziona.Nowy wyrok 33 lat więzienia powoduje, że kara dla Nasrin, po dwóch rażąco niesprawiedliwych procesach, wyniesie łącznie 38 lat więzienia. Nasrin poświęciła swoje życie pokojowym działaniom na rzecz praw człowieka, w tym obronie kobiet, które pokojowo protestują przeciwko poniżającym ustawom nakładających na nie obowiązek noszenia hidżabu.Jest to najostrzejszy wyrok wydany na osobę broniącą praw człowieka w Iranie w ostatnich latach, co pokazuje, że władze nasilają represje. Wyroki wydane na Nasrin powodują, że nie ma ona kontaktu z mężem i dwójką dzieci oraz powstrzymują ją od wykonywania ważnej pracy prawniczki zajmującej się prawami człowieka.Aktualizacja grudzień 2021: Z powodu poważnych problemów kardiologicznych Nasrin przebywa obecnie na przepustce poza zakładem karnym. Na początku 2021 r. zdiagnozowano u niej rzadką postać choroby niedokrwiennej serca. Ludzie cierpiący na tę przypadłość odczuwają silne bóle w klatce piersiowej, bezdech oraz inne poważne objawy, które potęgowane są przez stres i wysiłek. Nasrin skupia się teraz na szybkim powrocie do zdrowia. Musi jednak cyklicznie wnosić o przedłużenie przepustki i nie wiadomo, czy jej prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie.Wezwij najwyższego przywódcę Iranu do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Nasrin Sotoudeh i unieważnienia wydanych na nią wyroków.

Zdjęcie: Nasrin Sotoudeh z synem. © Behrouz Mehri AFP