„W obronie protestu” jest kampanią Amnesty International i zanim machniecie ręką z myślą „protest nie jest dla mnie” i zamkniecie tę stronę dajcie nam pół minuty i dwa „scrollnięcia” na próbę przekonania Was, że może być inaczej.

(Nie martwcie się, protest nie jest odkurzaczem, nie będziemy próbować Wam go sprzedać. Ale powinniśmy ostrzec, że będziemy mówić o jego mocy i tym, że może zmienić Wasze życie).

Protest – zabranie głosu w sprawach publicznych albo swoich własnych, zaś najczęściej – w sprawach ludzi takich jak my, jest najgłębszym doświadczeniem obywatelskim.

Agnieszka Jędrzejczyk, laureatka nagrody medialnej Amnesty International Pióro Nadziei 2022

Kojarzycie skąd się wzięły prawa wyborcze kobiet? Dlaczego orientacja seksualna inna niż hetero przestała być klasyfikowana przez WHO jako choroba? Co zakończyło segregację rasową w Stanach? Wszystkie te zmiany nierozerwalnie łączą się z prawem do protestu i z osobami, które wyszły na ulicę walczyć o prawa swoje oraz swoich bliskich, o lepszą i bezpieczną przyszłość.

Wolność słowa i wolność zgromadzeń są jednymi z najważniejszych praw człowieka, bo to masowe protesty i głośne wyrażanie sprzeciwu wobec niesprawiedliwości przynoszą zmianę i bezpieczniejszą rzeczywistość. Niestety korzystanie z prawa do pokojowego protestu wiąże się czasem z podjęciem pewnego ryzyka. Protestowanie często stanowi akt odwagi. Także współcześnie służby mundurowe w wielu miejscach na świecie, w tym Polsce, nadużywają pałek, gazu pieprzowego czy przepisów prawnych (nadmierne legitymowanie, mandaty, zatrzymania), by tłumić głosy sprzeciwu.

Przeczytaj, co robić, gdy policja łamie Twoje prawa. Sprawdź jak (nie)wygląda wolność słowa w Rosji. Idź na protest i zmień świat.

Xoxo,
Amnesty International

JAK ZACZYNA SIĘ ŚWIAT BEZ PRAWA DO PROTESTU?

„Dajcie mi człowieka, a znajdzie się paragraf. O instrumentalnym stosowaniu Kodeksu wykroczeń do tłumienia protestów” – analiza Amnesty International.

Czy wiesz, że…?

WOLNOŚĆ ZGROMADZEŃ NIE JEST CYKLICZNA

Domagaj się nowelizacji polskiego prawa ograniczającego wolność zgromadzeń!

KURS AMNESTY ACADEMY
Podręcznik
Dowiedz się, dlaczego prawo do protestu jest chronione prawami człowieka, jakie zagrożenia dla wolności zgromadzeń występują na świecie i jak możesz bronić swojego prawa do protestu.
Sprawdź nasz kurs
NANOLEARNING STACJONARNY
Pobierz materiały, dzięki którym przeprowadzisz w swojej szkole krótkie lekcje na temat prawa do protestu.
POBIERZ NANOLEARNING

Chcesz wiedzieć jeszcze więcej?

Zajrzyj do wszystkich naszych aktualności na temat prawa do protestu.