Pióro Nadziei to nagroda przyznawana co roku za działalność medialną, która przyczyniła się do pozytywnej zmiany na rzecz praw człowieka. To wyróżnienie dla tych, którzy swoją pracą medialną sprawiają, że prawa człowieka rezonują w przestrzeni publicznej. To nagroda dla tych, którzy swoją pracą zmieniają rzeczywistość na lepszą.

Agnieszka Jędrzejczyk, dziennikarka OKO.pess przyjmuje nagrodę Pióro Nadziei z ąk Anny Błaszczak Banasiak, dyrektorki Amnesty International Polska i Mikołaja Pietrzaka, adwokata, członek Rady Programowej Stowarzyszenia. Gala wręczenia nagrody w Faktycznym Domu Kultury w Warszawie, 16 marca 2023. Foto: Grzegorz Żukowski.

Agnieszka Jędrzejczyk laureatką Pióra Nadziei 2022, nagrody specjalne dla Andrzeja Poczobuta i Wojciecha Jagielskiego

Nagrodę medialną Amnesty International – Pióro Nadziei za rok 2022 otrzymała Agnieszka Jędrzejczyk, dziennikarka OKO.press, za wprowadzenie do debaty publicznej tematu SLAPPów, nowego zagrożenia dla praw człowieka. Pełna treść laudacji dostępna jest tutaj.

Amnesty International Polska przyznało także dwie nagrody specjalne Pióro Nadziei – Wojciechowi Jagielskiemu za całokształt twórczości oraz Andrzejowi Poczobutowi za niezłomność w pracy medialnej na rzecz praw człowieka.

“Dorobek Wojciecha Jagielskiego i jego praca dla praw człowieka są godne podziwu. Jego teksty, które przybliżają postać Innego walczą ze stereotypizacją i uproszczeniem rzeczywistości, by pasowała do naszych wyobrażeń. Wkład Wojciecha Jagielskiego w rozumienie praw człowieka jest nie do przecenienia. To teksty o innych kulturach, ale także teksty głęboko ludzkie” – powiedziała Anna Błaszczak-Banasiak, dyrektorka Amnesty International Polska.

“W tym roku zdecydowaliśmy się przyznać także drugą nagrodę specjalną. To nagroda dla dziennikarza głęboko zaangażowanego, który za swoją pracę płaci bardzo wysoką cenę: cenę wolności. Niezłomna postawa Andrzeja Poczobuta zasługuje na najwyższy szacunek i podziw” – stwierdziła Anna Błaszczak-Banasiak.

Pióro Nadziei 2022: nominacje

Jury w składzie Anna Błaszczak-Banasiak, dyrektorka Amnesty International Polska, Mikołaj Pietrzak, członek Rady Programowej Stowarzyszenia, Ewa Siedlecka, dziennikarka i laureatka nagrody specjalnej Pióro Nadziei oraz Szymon Opryszek, reporter, laureat Pióra Nadziei 2021, zdecydowało o przyznaniu czterech nominacji do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022. Nominowani zostali wybrani spośród 10 kandydatur wyłonionych w preselekcji.

W gronie nominowanych do Pióra Nadziei 2022 znaleźli_znalazły się:

• Agnieszka Jędrzejczyk, dziennikarka (OKO.press)
  • Joanna Klimowicz, dziennikarka (“Gazeta Wyborcza” Białystok)
  • Rafał Milach, fotograf, artysta wizualny, aktywista
  • Paweł Pieniążek, reporter, korespondent wojenny (“Tygodnik Powszechny”)

Jury brało pod uwagę ważność tematów poruszanych przez nominowanych, rzetelność i staranność przygotowywanych przez nich materiałów, ich wpływ na rzeczywistość, oddźwięk medialny i społeczny pracy oraz nowatorskie podejście do przedstawiania tematu/historii. Regulamin konkursu.

Szymon Opryszek, gala Pióra Nadziei 2021.
Szymon Opryszek podczas gali Pióro Nadziei 2021, 15 marca 2021. Zdjęcie: Grzegorz Żukowski

Pióro Nadziei 2021: laureatem Szymon Opryszek, Anna Goc wyróżniona

Jury konkursu Pióro Nadziei 2021 zdecydowało o przyznaniu nagrody głównej oraz wyróżnienia. Nagroda główna została przyznana Szymonowi Opryszkowi za cykl „Moja zbrodnia to mój paszport”. Wyróżnienie otrzymała Anna Goc.

Jury, uzasadniając przyznanie głównej nagrody Szymonowi Opryszkowi, zwróciło uwagę na walor ludzki oraz walor poznawczy pracy dziennikarza. Fragment laudacji:

„Cykl Moja zbrodnia to mój paszport bez wątpienia można nazwać wydarzeniem dziennikarskim roku, choć ciężar poruszanego tematu nakazuje ważyć słowa(…). Nie sposób oderwać myśli od dramatu krzywdy ludzkiej na ogromną skalę, która w świetle niedawnych wydarzeń stała się jak nigdy wyraźna, wręcz namacalna. W obliczu największego kryzysu humanitarnego w Europie w XXI wieku, który rozgrywa się tuż pod naszymi drzwiami, uniwersalizm zawarty w tekstach Opryszka widać jak na dłoni.

Jednak nie sposób też pominąć, jak ważne i potrzebne były reportaże Szymona Opryszka nim rozgorzała zawierucha wojenna, nim o uchodźcach zaczęto mówić ze współczuciem. To opowieść o losach tych, którzy nie spotykają się z otwartymi ramionami. O tych, którzy mają inny kolor skóry. O tych, którzy przybywają na polską granicę i – co gorsza – są na innej polskiej granicy. Granicy praw człowieka”.

Pełny tekst laudacji.

W uzasadnieniu przyznania wyróżnienia Annie Goc czytamy:

„Dziennikarstwo Anny Goc śmiało można określić dziennikarstwem najwyższej próby. Rzetelności dziennikarskiej towarzyszy pogłębione zrozumienie tematu i niezwykła wrażliwość. Nie jest bowiem łatwo poznać i zrozumieć problemy środowiska marginalizowanego, dotarcie do którego samo w sobie obarczone jest barierą komunikacyjną. (…) Dzięki Annie Goc problemy grupy marginalizowanej stają się bardziej zrozumiałe i bardziej widoczne, rezonują w przestrzeni publicznej”.

Pełny tekst uzasadnienia.

W gronie nominowanych do Pióra Nadziei 2021 znaleźli się również:

• Piotr Jacoń – dziennikarz TVN24
  • Patryk Strzałkowski – dziennikarz gazeta.pl, zielona.gazeta.pl
  • Karol Wilczyński – dziennikarz, edukator, społecznik, współtwórca SalamLab

Jury obradowało w składzie: Anna Błaszczak-Banasiak – dyrektorka Amnesty International Polska, Mikołaj Pietrzak – adwokat, reprezentant Rady Programowej Amnesty International Polska, Jagoda Grondecka – dziennikarka, laureatka nagrody Pióra Nadziei 2020 oraz Paweł Reszka – dziennikarz, laureat nagrody Pióra Nadziei 2013.

Jury brało pod uwagę ważność tematów poruszanych przez nominowanych, rzetelność i staranność przygotowywanych przez nich materiałów, ich wpływ na rzeczywistość, oddźwięk medialny i społeczny pracy oraz nowatorskie podejście do przedstawiania tematu/historii. Regulamin konkursu.

Anna Goc podcas gali Pióro Nadziei 2021.
Anna Goc podczas gali Pióro Nadziei 2021, 15 marca 2021. Zdjęcie: Grzegorz Żukowski
Statuetka Pióra Nadziei

Historia nagrody

Od 2015 roku Amnesty International wręcza nagrodę Pióro Nadziei osobie, która swoją pracą w mediach działa na rzecz praw człowieka. Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze/ dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

Cudzysłów

Przez lata wręczaliśmy nagrodę wyjątkowym osobom, dziennikarzom i dziennikarkom piszącym o prawach człowieka. Chcemy, aby Pióro Nadziei zwracało uwagę na całokształt pracy medialnej takich osób, jak ważne jest ich zaangażowanie, rzetelność, pozytywna zmiana, którą wywołują.

Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska (2007–2021)

W kolejnych latach wśród laureatów i laureatek znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Michał Majewski i Paweł Reszka, Justyna Kopińska i Bartosz T. Wieliński, Wojciech Tochman, Agata Kowalska,Paweł Cywiński, Anton Ambroziak, Marek i Tomasz Sekielscy, Jagoda Grondecka i Szymon Opryszek.

W przeciągu dwudziestu lat historii Pióra Nadziei przyznawano także kilka wyjątkowych nagród specjalnych za całokształt twórczości, w uznaniu pracy medialnej na rzecz praw człowieka. Nagrody otrzymali_otrzymały Ewa Siedlecka, Wojciech Jagielski, Ewa Ewart oraz Andrzej Poczobut.

W trakcie trwania konkursu do jury zapraszaliśmy znanych dziennikarzy i dziennikarki: Konstantego Geberta, Maxa Cegielskiego, Annę Laszuk, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczab-Redlich, Lidię Ostałowską, Pawła Reszkę oraz ludzi nauki i kultury: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę, prof. Romana Kuźniara, prof. dr hab. Jacka Wasilewskiego.

Pióro Nadziei 2021, gala wręczenia nagrody, 15 marca 2022. Zdjęcie: Grzegorz Żukowski

Zobacz wszystkie informacje o Piórze Nadziei z ubiegłych lat