Hiszpania: Skala zabójstw jest potencjalną zbrodnią przeciwko ludzkości

AI Index: EUR 41/004/2004 (Public)
Zamachy zakrojone na taką skalę, w których 10 niemal jednoczesnych eksplozji wysadziło 4 pociągi, zbliżające się do 3 różnych madryckich stacji kolejowych w porannych godzinach szczytu, są bezprecedensowe w Hiszpanii. Ataki te należą do najpoważniejszych, jakie miały miejsce na terenie Unii Europejskiej.

„Obieranie za cel ludzi dojeżdżających do Madrytu w swoich codziennych sprawach jest oznaką całkowitej pogardy dla najbardziej podstawowych zasad człowieczeństwa. Jeżeli te zamachy bombowe stanowią część większego ataku na ludność cywilną Hiszpanii, który jest realizacją polityki jakiejś organizacji, stanowiłyby one zbrodnię przeciwko ludzkości” powiedziała AI.
Organizacja Amnesty International domaga się, by sprawców bezzwłocznie postawić przed sądem na drodze postępowania spełniającego standardy międzynarodowe. „Musimy być pełni współczucia w naszym wparciu dla ofiar, zdecydowani w poszukiwaniu sprawiedliwości i czujni w kwestii praw wszystkich ludzi” – oznajmiła organizacja.

Hiszpański rząd wiązał zamachy z baskijską grupą zbrojną, Euskadi Ta Askatasuna (ETA), których wcześniejsze działania wymierzone były przeciwko cywilom. Jednakże rząd dopuszczał inne kierunki śledztwa i nie wykluczał innych możliwości.

Informacje dodatkowe

Seria wybuchów bombowych nastąpiła 11 marca w porannych godzinach szczytu, gdy podmiejskie pociągi dojeżdżały do stacji Atocha, El Pozo i Santa Eugenia. Eksplodowało 10 z 13 bomb. Wielokrotne wybuchy miały miejsce przed wyborami parlamentarnymi. Wszystkie partie zawiesiły działalność wyborczą i ogłoszono 3 dni żałoby.

Amnesty International jednoznacznie potępia obieranie za cel ludności cywilnej przez grupy zbrojne. Organizacja wielokrotnie dawała temu wyraz w kontekście Hiszpanii. W styczniu 2003 roku, po zastrzeleniu przed wyborami działacza socjalistów, Amnesty wezwała ETA do porzucenia raz na zawsze prób zdławienia wolności słowa w Kraju Basków przez użycie broni, przeprowadzanie zamachów bombowych i kampanii polegających na zastraszaniu ( Al. Index: EUR 41/001/2003). Organizacja już wcześniej wzywała ETA do zakończenia kampanii opartej na celowym zabijaniu ludności cywilnej (Al Index: EUR 41/007/2000) i wielokrotnie apelowała publicznie w tej kwestii.