Światowy Dzień Jogi – wielki sukces!

Wraz ze szkołami i pracowniami jogi z całej Polski dołaczyliśmy do globalnego, 24 godzinnego maratonu jogi, poświęconego prawom człowieka! W 9 miastach w Polsce: Kielcach, Toruniu, Wrocławiu, Warszawie, Świnoujściu, Wrocławiu, Sopocie, Gdańsku i Poznaniu wspólnie cwiczyliśmy, aby w globalnym przesłaniu okazać swoje wsparcie dla działalności lokalnych liderów w Zimbabwe i pokazać, ze nie godzimy się z sytuacją w jakiej znajdują się ludzie tego kraju!
Serdecznie dziękujemy wszystkim przybyłym oraz instruktorom, którzy poświęcili swój czas i z tak wielkim entuzjazmem poprowadzili zajęcia, spacjalnie z okazji Światowego Dnia Jogi!
Cały dochód z zajęć oraz dobrowolnych składek zebranych podczas sesji przeznaczony zostanie na pomoc humanitarną ludności cywilnej w Zimbabwe.
Szkoły, którewzięły udział w Światowym Dniu Jogi 2009:

• Gdańsk:
    JogaBo, ul. Śluza 3 (przy CSW Łaźnia),aula Gimnazjum nr 9, tel: 697 093 268
    www.jogaBo.pl
  • Kielce:
    Fitness Club TAO , ul. Jagiellońska 62, tel: 041 34 54 560
    www.fitnessclubtao.pl
  • Lębork:
    Joga – Lębork , ul. Mikołaja Reja 23 , tel:600 854 681
  • Poznań:
    Centrum Jogi Harmonia, ul. Towarowa 45,  Poznań, tel: 061 8537112
    www.jogaharmonia.pl
  • Sopot:
    Akademia Yogi Renaty Koba, Pl. Konstytucji 3 Maja 3, Hotel Rezydent (sala konferencyjna), tel: 502-500-215
  • Świnoujście:
    Akademia Jogi i Psyhcoterapii, Plac Słowiański 9/4, tel: 091 4333 500
    www.joga.swinoujscie.com
  • Toruń:
    Studio YOGI Ewy Szprenger, Szkoła Podstawowa nr 33, ul. Bolta 14 – Oś. Na Skarpie, sala gimnastyczna na parterze, tel: 601 999 612
    www.yoga-torun.pl
  • Warszawa:
    Pracownia Asan, ul. Raszyńska 22, wejście od ul. Niemcewicza, tel: 502 35 55 39
    www.pracowniaasan.pl
    Joga na Foksal, ul. Foksal 10, sesja o godz. 12.30 tel: 022 3324888
    www.jogafoksal.pl
  • Wrocław
    Centrum Jogi Wrocław, Rynek 30, tel: 071 789 63 38
    www.centrumjogi.pl

Amnesty International po raz drugi objęło patronat nad akcją. W roku poprzednim w polskiej edycji akcji udział wzięło ponad 100 osób!
Światowy Dzień Jogi to międzynarodowa akcja szkół, nauczycieli oraz sympatyków jogi mająca na celu skupienie uwagi na zagadnieniach łamania praw człowieka. Skupienie naszych myśli i energii wokół kwestii praw człowieka pozwoli na stworzenie silnego impulsu do działania w tej dziedzinie. Poświęcenie przez cały świat jednego dnia dla tak ważnej idei, będzie niezwykłym doświadczeniem i jednocześnie świętem jogi.

Cel naszej zbiórki:

W tym roku chcieliśmy wesprzeć ludność  Zimbabwe. Kraj ten został doszczętnie wyniszczony w czasie trwającego 28 lat reżimu Roberta Mugabe.
Chaotyczne wprowadzenie reformy rolnej w Zimbabwe spowodowało ostry spadek eksportu produktów rolnych, który tradycyjnie był niezwykle ważnym źródłem dochodów tego kraju. W rezultacie, doprowadziło to do deprecjacji waluty, a co za tym idzie hiperinflacji i spadku importu paliw i dóbr konsumpcyjnych.
Obecny kryzys ekonomiczny i żywnościowy jest opisywany przez niektórych obserwatorów, jako najniebezpieczniejszy humanitarny kryzys od czasu uzyskania niepodległości. Składają się na niego rożne elementy: susza panująca w całym kraju, epidemia HIV/AIDS, rządowa kontrola cen i reforma ziemska. Kraj, który dawniej był tak urodzajny, iż nazywano go -koszykiem chleba- południowej Afryki, obecnie nie jest w stanie wyżywić własnej ludności. Szacuje się, że 45% populacji jest niedożywiona.
Przeciętna długość życia mężczyzn w Zimbabwe dramatycznie spadła od 1990 roku z 60 na 37 lat i obecnie jest najniższa na świecie, natomiast kobiet jest nawet niższa niż 34 lata. Z drugiej strony, wskaźnik śmiertelności dzieci wzrósł z 53 do 81, a 1.8 mln mieszkańców żyje z HIV.
Rząd Zimbabwe łamie prawa do wyżywienia, mieszkania, wolności poruszania się i osiedlania, wolności zrzeszania się i rzetelnego procesu. Zdarzają się ataki na media, polityczną opozycję, działaczy społecznych i obrońców praw człowieka.
Cont Mhlanga, scenarzysta i reżyser teatralny prowadzi Centrum Kulturalne (Amakhosi Cultural Center) w Bulawayo. Tworzy przestrzeń dla artystów i publiczności, by wesprzeć ich i pomóc im żyć mimo trudnych warunków życiowych. Jest on również radnym w małej społeczności w dystrykcie Lupane w Matebeleland, północnej prowincji Zimbabwe. Jej populacja to ok. 19 500 osób mieszkających w 1080 gospodarstwach.
Społeczność ta jest przykładem sytuacji, jaka panuje w kraju. Poprzez swoja prace Cont przeciwstawia się represyjnemu systemowi i stara się poprawić sytuacje ludności Zimbabwe.
Międzynarodowy Dzień Jogi 2009 skieruje swoje wysiłki na pomoc ludziom mieszkającym właśnie w społeczności Matshiya. Cont Mhlanga będzie główna osobą kontaktową oraz administrującą datki.  Centrum Kulturalne Amakhosi będzie naszą lokalną organizacją współpracującą. Zgromadzone pieniądze nie będą przeznaczone na działalność Centrum Kulturalnego, lecz bezpośrednio na poprawę warunków życia społeczności Mathiya.
Tym sposobem w tym roku, nie działamy poprzez dużą, międzynarodową organizację, lecz będziemy próbować przekazać nasza pomoc bezpośrednio cierpiącym. Jednakże, problemem jest brak strony internetowej lub jakichkolwiek oficjalnych danych na temat działalności Cont Mhlanga (w -źródłach- znajduje się kilka odnośników, gdzie znajdują się informacje na jego temat). W razie jakichkolwiek pytań można się również kontaktować bezpośrednio z Contem pod adresem: [email protected]
Więcej o Światowym Dniu Jogi:
www.worldyogaday.net
Więcej o sytuacji w Zimbabwe