Warszawa: Amnesty na OFIP-ie

Można to było zauważyć 20 września na Krakowskim Przedmieściu w ramach Pikniku Organizacji Pozarządowych w ramach V Ogólnopolskiego Forum Inicjatyw Pozarządowych, gdzie Amnesty International miało swoje stoisko. Mimo niesprzyjającej pogody wzdłuż Traktu Królewskiego przechadzało się wiele osób. Znaczna część z nich zaglądała także do naszego namiotu, w którym zbieraliśmy podpisy pod petycją do polskiego rządu o przedłużenie moratorium Narodów Zjednoczonych na wykonywanie kary śmierci na rok 2009 i pod petycją do japońskiego ministra sprawiedliwości w sprawie 81letniego Okunishi Masaru, który od 36 lat przebywa w celi śmierci. Można było także wykonać sobie nadruk na koszulce korzystając z jednego z naszych szablonów.
Reakcje ludzi były różne. Od wyrazów poparcia dla naszych działań udzielonych przez Marszałka Bogdana Borusewicza do wyraźnych oświadczeń zwolenników kary śmierci. I właśnie te spotkania były najciekawsze. Według mnie pokazały słuszność prowadzenia tej kampanii, zwłaszcza w jej wymiarze informacyjnym. Dość duże poparcie dla tego typu wyroków wynika głównie z niedoinformowania w tym temacie i rozmowa na ten temat, czy to na forum publicznym, czy prywatna, może sprawić, że spojrzy się na pewne kwestie z innej strony.
Pod petycjami zebraliśmy około 200 podpisów.
Tomek Rudziński