Co jest łamane? 12/2013

Wydarzenia
Polscy żołnierze w Afganistanie: Bohaterowie czy najemnicy?, Warszawa, Zachęta, 25.07, 18:00
Powrót żołnierza z wojny to chwila, na którą czeka cała jego rodzina. Jednak czy piętno wydarzeń których doświadczyli nie zostawia śladu na całe ich życie? Max Cegielski w rozmowie z Michałem Odgowskim omówi bilans dziesięcioletniej obecności wojsk polskich w Afganistanie. Jaki wpływ – kulturowy i psychologiczny – wywarła ona na ludziach biorących w niej udział.
Z Michałem Odgowskim rozmawia Max Cegielski.
Woodstock Festiwal, Kostrzyn nad Odrą 1-3.08
Jeden z najbardziej wyczekiwanych festiwali muzycznych w Polsce. Organizowany przez Fundację Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest wyrazem podziękowania dla wszystkich wolontariuszy za ich pracy podczas Finału Wielkiej Orkiestry. Mottem historycznego Woodstock’a było hasło: “Miłość Muzyka Przyjaźń” i jest ono aktualne po dziś dzień.
Rower z Pekinu, reż. Xiaoshuai Wang, Warszawa, Centrum Nauki Kopernik, 09.08, 21:00
W ramach Filmowej Stolicy Lata odbędzie się, poprzedzony spotkaniem z socjolożką, Joanną Erbel, pokaz filmu Rower z Pekinu. Chińskie miasto funkcjonuje pomiędzy komunistyczną mentalnością a potrzebami, jakie niesie współczesny kapitalizm. Z jakimi problemami zmagają się mieszkańcy Pekinu? Kiedy poprawi się ich los?
Telewizja
Katyń, reż. Andrzej Wajda, 23.07, 21:05, TVP Kultura
Zbrodnia katyńska opowiedziana z dwóch perspektyw: kobiet, oczekujących na powrót walczących członków swojej rodziny, i mężczyzn, którzy, nie tracąc nadziei, do końca wierzą, że uda im się szczęśliwie wrócić do domu.
W słusznej sprawie, reż. Arne Glimcher, TVN 24.07, 23:10
Przewrotna opowieść o walce z karą śmierci i nietolerancją na tle rasowym. Profesor prawa postanawia stanąć w obronie czarnoskórego obywatela, którego niesłusznie oskarżono o morderstwo 10-letniej dziewczynki. Wszczyna śledztwo, by dowieść, że wyrok kary śmierci został zapadł niesłusznie, a oskarżony jest kozłem ofiarnym w społeczeństwie pełnym rasistów. Niezależnie od wszystkich zwrotów akcji tej hollywoodzkiej produkcji my przypominamy: “Każdy człowiek ma prawo do życia”. Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci w każdym przypadku, niezależnie od metody jej wykonania, natury popełnionego przestępstwa czy cech sprawcy. Egzekucja jest bowiem nie tylko okrutną, niehumanitarną karą, ale także zaprzeczeniem praw człowieka. Więcej >>>
Kino
Sztuka znikania, reż. Bartosz Konopka, Piotr Rosołowski
Nie wszystkim znana historia haitańskiego kapłana wodu, Amona Fremona, który w 1980 roku, na zaproszenie Jerzego Grotowskiego, odwiedził Polskę. Już od samego początku wizyta okazała się ogromnym zaskoczeniem pełnym niezrozumienia dla otaczającej go rzeczywistości. Czy dokument pozwoli nam spojrzeć na czasy PRL-u z perspektywy osoby wywodzącej się z zupełnie innej kultury? A może dowiemy się czegoś także o współczesnej Polsce?
Lore, reż. Cate Shortland
Dramat wojenny o młodej dziewczynie, która bardzo szybko musi dorosnąć.  Kim byli ludzie, którzy popierali Hitlera? Przeraża, gdy okazuje się, że zwykłymi Niemcami. Czy tytułowa Lore dostrzeże, że w nienawiści do Żydów sama jest ofiarą faszyzmu? My oglądamy, wspominając Sophie Scholl – ostatnie dni.
W Sieci
Duchcov 22.06.2013, reż. Tomas Rafa
Demonstracja “przeciw cygańskiej przestępczości” miała miejsce w Czeskim Duchcovie. Od czerwca to już trzecia antyromska manifestacja, w której poszkodowani zostali niewinni ludzie. Według danych oficjalnych od 2000 roku w Czechach odnotowano 47 aktów rasizmu na Romach, w których życie straciło 5 osób, a ponad 20 zostało rannych. O filmach Rafy, dokumentujących odradzający się nacjonalizm w Europie, już pisaliśmy. Teraz zapraszamy do obejrzenia jednego z nich. >>>

Książki
Emma Larkin, Spustoszenie. Nieopowiedziana historia o katastrofie i dyktaturze wojskowej w Birmie, Wyd. Czarne
Emma Larkin uchwyciła najważniejsze wydarzenia, które doprowadziły do katastrofalnego położenia Birmy pod koniec pierwszej dekady XXI wieku. Książka obnaża historię Birmy, którą znamy z publikowanych przez nas raportów i doniesień prasowych.
Herta Müller, Kolaże, Biuro Literackie
“Kolaże” to w przypadku wierszy Herty Müller nie tylko wskazówka dotycząca formy poetyckiej. Wycięte z gazet słowa układają się w zdania zderzone z wchodzącą w dialog ilustracją. To jednak tylko jedna warstwa – w jej poezji bowiem rzeczywistość rumuńskiego socjalizmu i kafkowska aura dusznego autorytaryzmu miesza się z “normalnym światem”, z perspektywy którego opowiedziane zostaje zdarzenie. Słowa wydarte z gazet to słowa poddane recyklingowi. Pozbawione zostają dyskursów, w których pławiły się wygodą bezpieczeństwa i każą się redefiniować – poddając w wątpliwość wcześniejsze sądy czytelnika. Polecamy!
“w PASZPORCIE mam tylko
jedno KOŁACZĄCE szczęście