An Ukrainian family walks towards the Medyka-Shehyni border crossing between Ukraine and Poland as they flee the conflict in their country, near the Ukrainian village of Tvirzha, some 20km from the border, on February 28, 2022.

Jak możesz pomóc ludności cywilnej w Ukrainie?

Inwazja Rosji na Ukrainę i wywołane nią cierpienie ludzi sprawiło, że wielu z nas szuka sposobów, jak pomóc przyjaciołom zza wschodniej granicy. Możesz tłumaczyć albo świadczyć pomoc prawną? Masz do dyspozycji mieszkanie/dom, które mogłoby posłużyć jako tymczasowe schronienie dla uchodźców? Masz inny pomysł, jak możesz być pomocny_a?

Powstaje wiele inicjatyw, w których można się zaangażować. Poniżej przesyłamy kilka z nich. Możesz też nagłaśniać sprawę w mediach społecznościowych czy iść na protest. Nie daj się wpędzić w poczucie bezsilności i nie daj się zwieść fałszywym informacjom. Nasza siła w solidarności!

Rządowa koordynacja pomocy dla Ukrainy

Ruszyła rządowa strona skupiająca inicjatywy pomocowe dla Ukrainy. Znajdziesz tu informacje o tym, które organizacje organizują pomoc dla Ukrainy, będziesz mógł_mogła zgłosić gotowość do zapewnienia lokum, a także pomoc zgodną z Twoimi kwalifikacjami czy sprawdzić, gdzie dostarczyć ubrania czy żywność na zbiórki w różnych częściach Polski. Strona jest cały czas rozbudowywana.

pomagamukrainie.gov.pl/

Organizacje zrzeszające różne formy pomocy

Wiele organizacji funkcjonuje teraz m.in. proponując różne formy pomocy i przekierowując osoby zgłaszające się jako wolontariusze i wolontariuszki w odpowiednie miejsca. Jedną z takich organizacji jest Salam Lab: https://salamlab.pl/pl/ukraina/ Znajdziesz tu informacje, gdzie skierować swoje kroki w zależności od tego, jak chciałbyś_chciałabyś i możesz się zaangażować – tłumacząc, świadcząc pomoc prawną, pomoc w transporcie czy udostępniając lokum.

Chcesz przekazać do Ukrainy środki opatrunkowe lub leki? Ta forma pomocy zostanie najlepiej zorganizowana przez osoby, organizacji i instytucje, które nie tylko wiedzą jakie są potrzeby, ale także w jaki sposób przechowywać i transportować środki farmakologiczne. Rządowe Centrum Rezerw Strategicznych apeluje, by powstrzymać się od zbiórek na własną rękę – także ze względu na bezpieczeństwo. Środki farmakologiczne wymagają specjalnych warunków przechowywania i transportu, żeby nie straciły swoich właściwości a nawet nie stały się zagrożeniem dla życia czy zdrowia.

Środki opatrunkowe są przyjmowane przez wiele organizacji powiązanych ze służbą medyczną, m.in. Polski Czerwony Krzyż (lista instytucji przyjmujących: w zakładce “pomoc humanitarna”, głównie oddziały PCK: pomagamukrainie.gov.pl/).

Pamiętaj, że organizacje tj. Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej, Polska Misja Medyczna, Fundacja Wsparcia Ratownictwa RK, PCK zbierają także środki finansowe, które zostaną wykorzystane na pomoc Ukrainie – te organizacje będą mogły przeznaczyć środki na to, czego najbardziej potrzeba i kupić je po hurtowej cenie.

Grupa Granica na swojej stronie ukraina.grupagranica.pl zbiera informacje na temat różnorodnej pomocy: od informacji o przekroczeniu granicy, przez porady, gdzie znaleźć schronienie, gdzie szukać pomocy psychologicznej czy jak skorzystać z pomocy medycznej. Informuje także na bieżąco o kolejnych firmach i stowarzyszeniach, które włączają się do akcji pomocy uchodźcom z Ukrainy.

Inicjatywy oddolne

Pojawiło się także wiele oddolnych inicjatyw i grup, na których ludzie deklarują swoją pomoc pro publico bono lub zgłaszają osoby, które takiej pomocy potrzebują. Poniżej przedstawiamy kilka z nich. Pamiętaj, żeby korzystając z mediów społecznościowych także zachować ostrożność.

Zakwaterowanie – lista zweryfikowanych grup na Facebooku, na której osoby z Ukrainy mogą znaleźć zakwaterowanie na terenie Polski:

Pomoc prawna – grupa, na której można zaoferować usługi pro bono: www.facebook.com/groups/prawniczkiiprawnicyukraincom

Pomoc lokalnie – jeśli szukasz czegoś blisko siebie, zgłoś się do Centrum Zarządzania Kryzysowego w Twojej okolicy: www.czk.pl/

Inne formy

Podpisz petycję. Wezwij Ambasadora Federacji Rosyjskiej w Polsce do natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Nagłaśniaj sprawę w mediach społecznościowych. Pamiętaj, aby sprawdzić źródło informacji, którą udostępniasz. Korzystaj jedynie z zaufanych źródeł. Nie rozpowszechniaj informacji, co do których nie masz pewności. Nie dajmy się spreparowanym treściom zamierzonym na powiększenie chaosu informacyjnego.

Idź na protest. Pokaż, że nie zgadzasz się na łamanie praw człowieka, nie zgadzasz się na przemoc. Okaż solidarność z ofiarami wojny.

Zachowaj spokój i trzeźwy osąd sytuacji. Panika nie służy konstruktywnym działaniom.

Pamiętaj, aby zachować ostrożność i ostrzegać innych o zagrożeniach. Jak zwykle w morzu ludzkiej solidarności pojawią się i oszuści. Zweryfikuj zbiórki, które chcesz wesprzeć. Alarmuj służby, jeśli widzisz niepokojące sytuacje na pograniczu. Zgłaszaj przykłady fake newsów.

Przydatne informacje

Uchodźcy z Ukrainy a przekroczenie polskiej granicy.Pod poniższymi linkami znajdziecie wszystkie aktualne informacje o sytuacji na granicy i stanie prawnym:

ua.gov.pl – strona rządowa, informacje w jęz. polskim, ukraińskim, angielskim i rosyjskim

www.hf.org.pl/ao/index.php?id=2554 – informacje aktualizowane przez Helsińską Fundację Praw Człowieka i Homo Faber

Praca Amnesty

Będziemy monitorować i nagłaśniać naruszenia praw człowieka i prawa humanitarnego względem ludności cywilnej Ukrainy. Laboratorium Amnesty International bada i weryfikuje nagrania i zdjęcia, które pojawiają się w różnych doniesieniach i pokazuje dowody ataków na ludność cywilną podczas inwazji Rosji na Ukrainę, które mogą być uznane za zbrodnie wojenne. Mobilizujemy miliony ludzi na całym świecie do wyrażenia solidarności z osobami w Ukrainie i wywierania nacisku na władze. Wzywamy instytucje międzynarodowe, w tym Organizację Narodów Zjednoczonych, do podjęcia pilnych działań, by zapobiec dalszym naruszeniom oraz zapewnić bezpieczeństwo ludności cywilnej.

Nasze najnowsze materiały znajdziecie tutaj>>>

Wezwij Ambasadora Federacji Rosyjskiej w Polsce do natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy.

Zdjęcie w nagłówku: ukraińska rodzina we wsi Twierdza, w Ukrainie, 20 km od granicy z Polską, idzie w stronę przejścia granicznego Medyka-Szeginie, uciekając przed wojną, 28 lutego 2022. Photo by DANIEL LEAL/AFP via Getty Images