Maraton Pisania Listów

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

W tym roku Maraton Pisania Listów poświęcony jest bohaterom_bohaterkom, którzy walczą o wolność zgromadzeń i prawo do protestu. Największa akcja na rzecz praw człowieka obejmie ponad 200 krajów i terytoriów. Między 28 listopada a 11 grudnia będzie można pisać listy również w kilkuset miejscach w całej Polsce.

Maraton Pisania Listów to największa globalna akcja dla praw człowieka, którą zapoczątkowano w Polsce w 2001 roku. W okolicach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka 10 grudnia Amnesty International mobilizuje setki tysięcy osób na całym świecie do podjęcia działań w 10 sprawach konkretnych osób, których prawa człowieka są łamane. Sprawy wybierane do maratonu są zwykle reprezentatywne dla problemów regionu czy tendencji w naruszeniach praw człowieka. W ramach Maratonu organizowane są rozmaite wydarzenia, a ludzie z całego świata piszą listy i podpisują petycje do decydentów, którzy mają realny wpływ na los bohaterów i bohaterek Maratonu, oraz wysyłają wyrazy solidarności dla nich samych i ich bliskich. W 2021 roku napisano ponad 4,5 miliona listów, e-maili, SMS-ów, twittów. W Polsce podjęto 156 923 akcje.

W tym roku w Polsce odbędzie się kilkaset wydarzeń – na stronie jest zarejestrowanych około 800 miejsc w całym kraju. W wydarzenia maratonowe włączają się w grupy ochotników i ochotniczek, młodzież szkolna, uczelnie, kawiarnie, biblioteki, firmy. Amnesty International organizuje także wydarzenie centralne – w tym roku odbędzie się ono 10 grudnia w godz. 12:00-20:00 w przestrzeniach Teatru Dramatycznego i Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Prawo do pokojowych zgromadzeń motywem przewodnim Maratonu Pisania Listów 2022

Wszystkie dziesięć historii bohaterów i bohaterek tegorocznego Maratonu wiąże się z prawem do pokojowych protestów, wolnością zgromadzeń i swobodą wypowiedzi. Celem akcji jest wsparcie osób, które są atakowane z powodu ich pokojowego aktywizmu i sprzeciwu wobec naruszeń praw człowieka. Bohaterowie i bohaterki Maratonu korzystali ze swoich  praw, by walczyć o ochronę środowiska naturalnego, prawa kobiet, osób transpłciowych i inne prawa człowieka.

W tym roku Maraton Pisania Listów upomina się m.in. o:

oraz innych bohaterów i bohaterki.

Sukcesy Maratonu Pisania Listów

Poeta uwięziony w Mjanmie, pracownik NGO aresztowany w Burundi, więziona obrończyni praw kobiet z Arabii Saudyjskiej, uczestnicy marszów równości aresztowani w Turcji, pozbawiony wolności obrońca środowiska z Gwatemali, 16-latek skazany na śmierć w Nigerii. Wszyscy doświadczyli niesprawiedliwości i wszyscy są już na wolności – Maraton Pisania Listów zmienił życie ponad setki takich osób, jak oni. Więźniowie sumienia są zwalniani, niesłusznie skazani doczekują się sprawiedliwości, złe prawo jest zmieniane.

Aleś Bialacki, białoruski obrońca praw człowieka, bohater Maratonu Pisania Listów 2012, laureat tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla, kiedy wyszedł na wolność w czerwcu 2014 powiedział Amnesty International:

“Chcę podziękować szczególnie za wsparcie moralne. Rzeczą, która miała największy wpływ, były listy, które dostawałem od zwykłych ludzi i chcę za to specjalnie podziękować Waszym aktywistom”.