PILNA AKCJA: Pomóż ofierze rasistowskiego ataku!

Dwie osoby podejrzane o napaść zostały aresztowane krótko po incydencie. Zostali oskarżenie o uszkodzenie ciała w ataku będącym aktem chuligaństwa. Motyw rasistowski nie został zbadany, mimo że świadkowie zeznali, że napastnicy używali rasistowskiego języka. Co więcej sąd uznał Aurore za świadka a nie ofiarę ataku. Nigdy nie wezwano jej do sądu na rozprawę, a także nie informowano jej o postępach w śledztwie. Obecnie trwa postępowanie w drugiej instancji.
Aurore powiedziała Amnesty International:
– … część mnie umarła tego dnia … a nawet bardziej załamało mnie to, że na tych ludzi nałożono tylko grzywnę, a ja nie zostałam nawet poinformowana o rozprawie … Ja nie chcę pieniędzy, czy czegoś innego, chcę, aby nazwano te akty po imieniu i ukarano odpowiednio, tak aby podobne rzeczy nie wydarzyły się w przyszłości.
Aurore po ataku jest w bardzo złym stanie psychicznym, dlatego w tym momencie prosimy o wysyłanie kartek lub maili solidarnościowych z wyrazami wsparcia, by miała siłę walczyć o sprawiedliwość.
E-maile w języku angielskim lub francuskim prosimy kierować na adres: [email protected]
Kartki lub listy w języku angielskim lub francuskim prosimy wysyłać na adres Sekretariatu Międzynarodowego AI:
Adres:
Catrinel Motoc
Amnesty International – International Secretariat
Peter Benenson House
1 Easton Street
London WC1X0DW
UK
Przykładowe komunikaty w jęz. angielskim:
I support you in your fight for justice.
What happened to you is a great injustice and should be punished as such. I am here for you in your fight for your rights.
Nobody should go through what happened to you. You are not alone in your fight. I support you.

Je vous soutiens dans votre lutte pour la justice.
Qu’est-il arrivé de vous est une grande injustice et devrait etre puni. Je suis ici pour vous dans votre lutte pour vos droits.
Vous n’etes pas seul dans votre lutte.

Wspieram Cię w walce o sprawiedliwość.
To, co Ci się przytrafiło, to straszna niesprawiedliwość. Winni muszą zostać ukarani. Wspieram Cię w walce o poszanowanie Twoich praw.
Nit nie powinien być traktowany tak, jak Ty zostałaś potraktowana. Ale nie jesteś sama w Twojej walce. Jestem z Tobą.

Tło sprawy:

Od 2013 roku organizacje pracujące na rzecz ofiar przestępstw z nienawiści, szczególnie Bułgarski Komitet Helsiński, zanotowały znaczący wzrost ataków na migrantów i uchodźców w Bułgarii. Skrajne grupy organizowały także marsze antyimigranckie i ‘patrole obywatelskie’ przeciwko migrantom i uchodźcom.
Amnesty International monitoruje sytuację  tym kraju. W lutym 2015 roku opublikowała raporty przestępstwach z nienawiści w Bułgarii dokumentujący szczególnie przypadki, które miały miejsce w ostatnim czasie: Missing the point. Lack of adequate investigation of hate crimes in Bulgaria.