Wybory w USA: Amnesty International wzywa prezydenta Baracka Obamę by uczynił prawa człowieka priorytetem swojej prezydentury

W pierwszych 100 dniach nowej prezydentury, Amnesty International wzywa nową administrację w szczególności do:

• ogłoszenia planu oraz daty zamknięcia obozu Guantanamo
  • wprowadzenia rozporządzenia zakazującego wszystkim amerykańskim obywatelom, w tym również przedstawicielom służb specjalnych i armii stosowania tortur oraz innych sposobów znęcania się nad ludźmi,
  • zapewnienia powołania i możliwości działania niezależnej komisji zajmującej się naruszeniami popełnionymi przez USA w czasie prowadzonej wojny z terrorem.

Żądania te są częścią planu działań, których podjęcia Amnesty International oczekuje od nowego Prezydenta Stanów Zjednoczonych w trakcie pierwszych stu dni urzędowania.
-Prezydent Barack Obama musi zakończyć proceder tajnych aresztów oraz więzień rozpoczęty przez poprzednią administrację. Miliony ludzi, politycy oraz przywódcy duchowni i religijni w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie domagają się tych zmian. Nadszedł właśnie ich czas- powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International.
-Prezydent Barack Obama musi odwrócić katastrofalne w skutkach bezprawne działania poprzedniej administracji podejmowane w imię bezpieczeństwa narodowego, zarówno w kraju jak i zagranicą- powiedział Larry Cox, dyrektor wykonawczy Amnesty International w USA. -Polityka rządu amerykańskiego w ciągu ostatnich ośmiu lat naruszała podstawowe prawa tysięcy ludzi, zniszczyła wiarygodność Stanów Zjednoczonych w aspekcie praw człowieka oraz nadwerężyła stosunki dyplomatyczne. Nadszedł czas by Stany Zjednoczone wypełniły swe zobowiązania międzynarodowe oraz zapewniły, by prawo stanowiło fundament polityki tego kraju.-
Amnesty International wzywa również prezydenta Baracka Obamę by rozpoczął działania zmierzające do poprawy sytuacji praw człowieka na całym świecie. Administracja Stanów Zjednoczonych powinna stanąć na czele państw działających na rzecz przerwania masowych okrucieństw wobec ludności cywilnej w miejscach takich jak Darfur, przerwania zjawiska przemocy wobec kobiet i dziewcząt zarówno w USA jak i zagranicą, wspierania obrońców praw człowieka oraz międzynarodowych systemów sprawiedliwości z Międzynarodowym Trybunałem Karnym na czele.
Prawa człowieka muszą być integralnym elementem wszystkich działań podejmowanych przez Prezydenta Baracka Obamę i jego administrację- powiedział Larry Cox. -Mimo że aktualna sytuacja gospodarcza zdominuje debatę publiczną oraz międzynarodową, ważną jej częścią muszą być również prawa człowieka-
-Nowa administracja musi skupić się na naprawie błędów administracji poprzedniego prezydenta oraz na przywróceniu pozycji stanów Zjednoczonych jako -lidera praw człowieka- w kraju i zagranicą- powiedziała Irene Khan.

Podczas pierwszych 100 dni nowej administracji, Amnesty International będzie starała się mobilizować swych członków i przyjaciół w USA i na całym świecie, by wzywali nowego Prezydenta i Kongres do natychmiastowego zademonstrowania zaangażowania w prawa człowieka.
Lista zadań dotyczących sfery praw człowieka, które powinny zostać zrealizowane przez nowego Prezydenta w ciągu pierwszych stu dni urzędowania.
Tłumaczył Grzegorz Rychlik