Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Kolejny raz Amnesty International zaprasza na konkurs najlepszych filmów z prawami człowieka w tle oraz debatę podczas festiwalu Millennium Docs Against Gravity. Filmy festiwalowe oglądać będzie można m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni, Lublinie i innych miastach w dn. 13-22 maja, a online w późniejszym terminie w każdym zakątku Polski.

Zapraszamy także na debatę „Obcy w swoim domu: Palestyńczycy a Izrael” 17 maja. Porozmawiamy o trudnej rzeczywistości targanego wieloletnim konfliktem regionu oraz o głośnym raporcie Amnesty International, który określa politykę Izraela względem Palestyńczyków jako apartheid. Dlaczego?

Konkurs filmów dokumentalnych o prawach człowieka

Nagroda w konkursie Amnesty International jest podziękowaniem dla tych, którzy swoją pracą filmową pokazują, czym są i co znaczą prawa człowieka.

Obejrzymy obrazy, które pokazują mechanizmy psychologiczne, społeczne i polityczne, jakie wpływają na nasze życie, kształtują nasz sposób myślenia i odczuwania, odbijają się na naszej wolności i naszych prawach. Przyjrzymy się indywidualnym historiom, które pozwolą lepiej zrozumieć drugiego człowieka i otaczający nas świat. Poznamy historie uchodźstwa, życia w obszarach konfliktów zbrojnych, ale także historie przeciwstawienia się niesprawiedliwości i walki o prawdę, o swoje prawa, o swoją społeczność i środowisko naturalne.

Jury w składzie Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy, Jacek Petrycki – operator filmowy, reżyser i scenarzysta, oraz Anna Błaszczak-Banasiak – dyrektorka Amnesty International Polska przyzna nagrodę w wysokości 1500 euro.

Zobacz listę filmów biorących udział w tegorocznym konkursie: mdag.pl/19/pl/warszawa/contest/Amnesty+International+Poland+Award

Projekcje w poszczególnych miastach można sprawdzić na stronie festiwalu Millennium Docs Against Gravity>>>

Zwycięski film poznamy już 19 maja!

Więcej o konkursie>>>

Aktualizacja – 23 maja. Nagrana debata “Obcy w swoim domu”, jako podcast magazynu “Nowa Europa Wschodnia”.