Prezentujemy nową metodę edukacyjną – Dialog o prawach człowieka. Dialog o prawach człowieka umożliwia rozmowę na budzące czasem silne emocje i polaryzujące społeczeństwo tematy, która łączy, a nie dzieli. W dialogu różnorodność doświadczeń tworzy zasób, który pozwala przyjrzeć się omawianym tematom z wielu różnych punktów widzenia.

Powszechna Deklaracja Praw Człowieka

Metoda edukacyjna

Dialog o prawach człowieka jest metodą uniwersalną, możesz po nią sięgnąć zarówno podczas nieformalnego spotkania ze znajomymi, jak i podczas warsztatów edukacyjnych czy sesji poświęconych dialogowi, odbywających się online bądź stacjonarnie.

Zaproś osoby ze swojego otoczenia do rozmowy na temat praw człowieka i wspólnie zastanówcie się nad ich znaczeniem w codziennym życiu. Podzielcie się swoimi doświadczeniami i uważnie wysłuchajcie historii innych. Otwierając się na inne perspektywy, stworzycie przestrzeń dla nowych spostrzeżeń.

Co ważne, celem dialogu nie jest znalezienie jedynej właściwej odpowiedzi – wręcz przeciwnie. Różne punkty widzenia, osobiste historie i doświadczenia zaprezentowane podczas dialogu pozwalają na głębsze zrozumienie, czym są prawa człowieka i jak wpływają na nasze życie.

Podręcznik – Dialog o prawach człowieka

W podręczniku „Dialog o prawach człowieka. Metoda edukacyjna” znajdują się wszystkie niezbędne informacje, które umożliwią wykorzystanie metody Dialog o prawa człowieka.

Podczas lektury podręcznika:

• dowiesz się, czym jest Dialog o prawach człowieka i czym różni się on od debaty;
  • poznasz pytania, które warto zadać podczas sesji dialogu, by zachęcić osoby uczestniczące do analizy własnego toku myślenia;
  • dowiesz się, w jaki sposób osoba prowadząca sesję dialogu może wspierać osoby w nim uczestniczące, tak by ich rozmowa toczyła się duchu głębokiego dialogu i otwartości na różnorodne perspektywy;
  • dowiesz się, jak korzystać z materiałów dodatkowych wspierających dialog;
  • zapoznasz się z przykładowym scenariuszem dialogu i różnymi metodami jego prowadzenia.
Dialog o prawach człowieka. Metoda edukacyjna. Okładka podręcznika.

Zapisz się i pobierz nasze publikacje edukacyjne!

[formularz w budowie]

Wróć do strony Edukacja praw człowieka