Film BIRMA VJ Andersa ?stergaarda otrzymał nagrodę Amnesty International na Planete Doc Review.

W konkursie wzięło udział 10 filmów dokumentalnych nagradzanych na największych festiwalach filmowych na świecie. Jury konkursu Amnesty International w składzie: krytyk filmowy Tadeusz Sobolewski, reżyser filmowy David Solomon oraz dyrektorka Amnesty International Polska Draginja Nadaždin tak uzasadniło swój wybór:

-Film Birma VJ w reżyserii Andersa Ostergaarda otrzymał Nagrodę Amnesty International za unikalny obraz ulicznych protestów w Birmie w 2007 roku i niezwykłą dynamikę, która pozwala widzom oczami protestujących mieszkańców Birmy ujrzeć brutalną odpowiedź władz na bunt mnichów. Nagrywający dokumentując to niezwykłe świadectwo ryzykują dla nagrań swoje życie i nie raz je tracą. Ten film jest wyjątkowym dokumentem, gdzie podręczna kamera jest narzędziem walki o wolność i jedynym sposobem, aby obraz i głos przedostały się zza murów reżimu. Film skierowany jest do ludzi niekoniecznie zainteresowanych na co dzień Birmą czy filmami dokumentalnymi, dzięki temu ma ogromną możliwość wywarcia wpływu na szeroką publiczność.-

Film Andersa -stergaarda -Birma VJ- (Norwegia /Szwecja /Dania /Wielka Brytania; 2008, 84 min.) to reportaż, który jest zbiorem nagrań niezależnej sieci korespondentów, utworzonej w reakcji na zamieszki uliczne w 2007 roku. Birma, kraj zamknięty dla zagranicznych mediów, została tu ukazana we wstrząsającym nagraniu wysłanym do zachodnich telewizji, w akcie desperacji i wołania o pomoc młodych ludzi, którzy byli świadkami brutalnych morderstw na ulicy własnego kraju.

Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz