Iran: sprawa uwięzionej Roxany Saberi przyczyną napięcia w relacjach politycznych pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Iranem.

-Fakt, iż Roxana Saberi spotkała się ze rosnąca fala zarzutów od czasów aresztowania, aż do procesu jest dla nas oznaką, iż władze irańskie szukają wciąż wymówki usprawiedliwiającej jej dalsze więzienie,- powiedziała Hassiba Hadj Sahraoui z programu Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. -Nie ma żadnych podstaw, aby nadal przetrzymwać Roxanę Saberi, chyba że rząd irański przedstawi przekonujące dowody na popełnienie przez nią przestępstwa-.

Trzydziestojednoletnia Roxana Saberi, urodzona w Stanach Zjednoczonych, przez ostanie sześć lat mieszkała w Iranie, gdzie pracowała również jako dziennikarka. 18 kwietnia, oskarżona o szpiegostwo, została skazana na osiem lat więzienia w trakcie zamkniętego procesu. Jej ojciej powiedział, że złożone przez nią zeznania wymuszone w czasie pobytu w areszcie mogły posłużyć za dowody w procesie.

Amnesty International odnotowało stanowisko przedstawione 19 kwietnia przez prezydenta Mahmouda Ahmadineżada, w którym instruuje on Prokuratora Generalnego Teheranu, aby zapewnił Roxanie Saberi pełnię praw do obrony. 20 kwietnia podobne stanowisko zostało przestawione przez Szefa Sądownictwa w którym nawołuje on do zapewnienia jej szybkiej i uczciwej apelacji.

-Stanowisko prezydenta Ahmadineżada wydaje się być taktycznym uznaniem faktu, który podkreślamy już od lat – że system sprawiedliwości w Iranie jest ciężki do przejścia,- powiedziała Hassiba Hadj Sahraoui.-

-Jeśli – a wszystko wskazuje na to, że tak właśne jest – Roxana Saberi jest przetrzymywana wyłącznie ze względów politycznych wynikających z irańskich stosunków ze Stanami Zjednoczonymi lub ze względu na wykonywane przez nią pokojowo, a uznane przez opinią międzynarodową, prawo do wolności słowa,
w takim przypadku należy ją uznać za więźnia sumienia i powinna zostać uwolniona bezwarunkowo i jak najszybciej.

Roxana Saberi została aresztowna 31 stycznia i początkowo oskarżono ją o zakup alkoholu, co jest karane na terytorium Iranu. Była przetrzymywana w więzieniu Evin w Teheranie, które znane jest ze stosowania tortur i złego traktowania zatrzymanych. Oskarżenia zostały poźniej zmienione i zarzucano jest wykonywanie pracy dziennikarza mimo, iz jej pozwolenie na wykonywanie zawodu zostało unieważnione w 2006 roku. Ostatecznie, 13 kwietnia 2009 została oskarżona o szpiegostwo w trakcie procesu, podczas którego wycofała swoje wczesniejsze -zeznania-, które zostały najprawdopodobnie wymuszone. Wyrok wraz z karą został ogłoszony 18 kwietnia 2009 roku.

******************

Więcej informacji: