IV Turniej dla Wolności – Warszawa, 25 października 2008

W ramach Międzynarodowego Tygodnia Akcji Przeciw Rasizmowi na boisku Gimnazjum Społecznego nr 20 przy ul. Raszyńskiej 22 w Warszawie w piłkę nożną zagrają męskie, żeńskie i mieszane drużyny z Czeczenii, Afryki, Wietnamu i Polski.
Futbol jest najbardziej popularnym sportem na świecie i należy do nas wszystkich. Grajmy i kibicujmy bez strachu przed rasistowskimi wybrykami!
Fundacja dla Wolności i Grupa Maribel Dominguez zapraszają na turniej, w którym zagrać może każdy, bez względu na wiek, płeć czy kolor skóry. Nagrody dla trzech najlepszych drużyn ufundowała Legia Warszawa oraz sklep Tiszert. Patronat objęła Pani Prezydent m.st. Warszawy. Przyjdź, zagraj, kibicuj!
Szczegóły: www.lasica.pl/turniej
Tel. +48 502070701
W programie ponadto:
Wernisaż prac Piotra Piluka -Antysemickie graffiti-. Wybór dokumentacji rasistowskich napisów piłkarskich, jaką fotograf sporządził w polskich miastach. Czy tak musi wyglądać futbol-Spotkanie z piłkarzem Legii Warszawa. Jak obcokrajowcom gra się w naszej lidze-
Koncerty: Jamais du, Wanna Otchłani, Słoneczne Chłopaki, Przepraszam, ChSR oraz jam session.
After party: 26 października, godz. 20 – Obiekt Znaleziony (pl. Małachowskiego 3).
Football Against Racizm in Europe to międzynarodowa sieć organizacji z 37 krajów, która walczy z ksenofobią na stadionach. Co roku w październiku FARE koordynuje Tydzień Akcji Przeciw Rasizmowi – setki lokalnych i regionalnych projektów jednoczących fanów piłki pod hasłem -Wykopmy rasizm ze stadionów!- Sieć powstała w 1999 r, jest finansowana przez UEFA, w Polsce reprezentuje ją Stowarzyszenie -Nigdy Więcej-.

Fundacja dla Wolności to organizacja pozarządowa, która wspiera mniejszości oraz walczy z uprzedzeniami. Od początku swojego istnienia (2005 r.) bierze udział w Tygodniach Akcji FARE. Swoje działania adresuje przede wszystkim do uchodźców.

Grupa Maribel Dominguez to nieformalne stowarzyszenie promujące ideę kobiecej i mieszanej piłki nożnej.

Organizatorzy
Fundacja dla Wolności