Jabbar Savalan został uwolniony

Jabbar Savalan został uwolniony 26 grudnia po tym, jak uzyskał ułaskawienie z rąk prezydenta.
Historia Jabbara była jedną z 15 spraw, którymi Amnesty International Polska zajmowała się podczas Maratonu Pisania Listów w grudniu 2011 roku. Setki tysięcy osób w ponad 80 państwach na całym świecie wspólnie podejmowało działania na rzecz ochrony praw człowieka osób w zagrożeniu. W sumie powstało ponad milion apeli, duża część w obronie Jabbara Savalana.
Dobrze być znowu z moimi przyjaciółmi i rodziną. Cieszę się, że znowu mogę spędzać z nimi czas.- powiedział Amnesty International Jabbar Savalan. –Amnesty International jest symbolem praw człowieka i wolności, nie tylko w Azerbejdżanie, ale na całym świecie. Jestem wdzięczny za Waszą ciężką pracę, a także innych organizacji, które walczą o prawa człowieka w Azerbejdżanie.-
Tło sprawy:
Czynny członek opozycyjnej partii Azerbejdżański Front Narodowy, Jabbar Savalan, został aresztowany tuż po opublikowaniu na portalu Facebook artykułu krytykującego prezydenta Azerbejdżanu Ilhama Alijewa. Artykuł, który przedstawia prezydenta jako skorumpowanego hazardzistę, został wcześniej opublikowany w jednej z tureckich gazet.
4 lutego 2011 roku, Jabbar Savalan użył Facebooka do nawoływania do wzięcia udziału w Dniu Gniewu (Day of Rage), zainspirowanego protestami na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Następnego dnia powiedział rodzinie, że był śledzony przez nieznanego mężczyznę.
Wieczorem 5 lutego, 19-letni Jabbar Savalan został aresztowany w rodzinnym mieście Sumgait podczas powrotu ze spotkania partii. Został zatrzymany i zaprowadzony do samochodu policyjnego bez jakichkolwiek wyjaśnień. Nie poinformowano go również o przysługujących mu prawach.
Jabbar Savalan przez dwa dni był przesłuchiwany bez możliwości skontaktowania się z adwokatem. Kiedy wreszcie 7 lutego spotkał się ze swoim prawnikiem, zeznał, że policjanci bili go i grozili, dopóki nie podpisał dokumentów, w których przyznał się do winy.
Policja twierdzi, że znalazła 0,74 g marihuany w zewnętrznej kieszeni kurtki Jabbara Savalana, który uważa, że narkotyki zostały mu podłożone przez policję. Późniejsze badania nie wykazały obecności narkotyków w jego krwi, a rodzina, przyjaciele i koledzy z klasy powiedzieli Amnesty International, że Jabbar nigdy nie zażywał narkotyków.
4 maja 2011 Jabbar Savalan został skazany za nielegalne posiadanie narkotyków na własny użytek. Otrzymał karę dwóch i pół roku więzienia, która miała zakończyć się w sierpniu 2013 roku. Amnesty International odnotowała podobne przypadki, kiedy policja rzekomo znalazła narkotyki u osób krytykujących rząd Azerbejdżanu, w tym Ejnulla Fatullajewa i Sakita Zahidowa, którzy również zostali skazani na dwa i pół roku więzienia.
Więcej informacji: maraton.amnesty.org.pl/