Piosenka Joss Stone wspiera efektywny Traktat o Handlu Bronią

“Traktat o Handlu Bronią może być jednym z najważniejszych praw, jakie kiedykolwiek zostaną przyjęte” – Joss Stone
Piosenkarka i aktorka, Joss Stone, fotograf wojenny, Paul Conroy, oraz muzyk i producent, Dave Stewart, wydali nową wersję piosenki “Take good care”. Tym samym wzywają światowych przywódców, którzy zgromadzili się na konferencji ONZ w Nowym Jorku, do zatwierdzenia efektywnego Traktatu o Handlu Bronią.
Piosenka  Take good care– została napisana przez Paula Conroya, który został poważnie ranny na początku bieżącego roku w Homs w Syrii, oraz przez Joss Stone, a wydana przez Dave-a Stewarta. Celem wydania piosenki jest wsparcie apelu Amnesty International do światowych przywódców, aby zatwierdzili silny i efektywny międzynarodowy Traktat o Handlu Bronią.
Piosenka -Take good care-, Joss Stone, do posłuchania na youtube.com:

Conroy napisał tę piosenkę w odpowiedzi na niszczący wpływ zbrojnej przemocy i konfliktu w Misracie w Libii na ludzkie życie.
– Będąc naocznym świadkiem zbrojnych konfliktów widziałem śmierć wielu ludzi. Żyjemy w świecie przepełnionym bronią i sprzętem wojennym, które tak łatwo można zdobyć – mówi Paul Conroy. – Brutalność jest taka sama bez względu na to gdzie występuje. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wzięcie pod kontrolę tego nieuregulowanego przepływu broni poprzez natychmiastowe zatwierdzenie skutecznego, globalnego Traktatu o Handlu Bronią.
Obecnie nie istnieją prawnie wiążące, międzynarodowe przepisy kontrolujące międzynarodowy handel bronią. Obecny niejednolity i nieefektywny system, któremu brakuje skutecznej kontroli, zawiera duże luki prawne i uniemożliwia nałożenie skutecznego embarga. Konsekwencje są okrutne: nieodpowiedzialny transfer broni i amunicji dociera do miejsc, w których broń używana jest do popełniania poważnych naruszeń praw człowieka.
– Traktat o Handlu Bronią może być jednym z najważniejszych praw jakie kiedykolwiek zatwierdzono – mówi Joss Stone. – Skuteczny Traktat mógłby, dosłownie ratować ludzkie życia, powstrzymywać krwawe konflikty i zapewnić milionom kobiet, mężczyzn i dzieci ochronę przed wypędzeniem z ich własnych domów.
– Wiemy, że broń trafiająca w nieodpowiednie ręce prowadzi do przerażających konsekwencji. Nie tylko dla indywidualnych ofiar, ale także dla społeczności, w których żyją. Dlatego właśnie wspieram apel Amnesty International do światowych przywódców, aby zatwierdzili silny i efektywny Traktat o Handlu Bronią, którego podstawą będą prawa człowieka.
Dave Stewart natomiast dodaje:
– Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że każdego roku produkuje się dwa naboje na każdą żyjącą na świecie osobę, łatwo zrozumieć dlaczego handel bronią wymknął się spod kontroli. Nigdy wcześniej nie było większej potrzeby zaostrzenia przepisów dotyczących handlu bronią niż obecnie.
– Miliony ludzi niepotrzebnie umiera, gdyż broń trafia do regionów, w których zostaje użyta do zaostrzania konfliktów i popełniania najgorszych zbrodni. Można zapobiec śmierci tych ludzi tworząc silny Traktat o Handlu Bronią oparty na prawach człowieka – stwierdza Dave Stewart.
Amnesty International ostrzega, że Traktat ten będzie skuteczny tylko wtedy gdy oparty będzie na wiążącej ochronie praw człowieka. Ochrona ta zapewni, że wszystkie państwa blokować będą transfery broni konwencjonalnej, jeżeli będzie istnieć znaczące ryzyko, że broń ta użyta zostanie do popełnienia poważnych naruszeń praw człowieka. Zapewnienie ochrony praw człowieka może zostać poważnie zagrożone podczas negocjacji, gdyż niewielka liczba sceptycznych państw będzie chciała osłabić te środki ochronne lub usunąć je całkowicie.
Kształt historycznego Traktatu jest obecnie decydowany na konferencji ONZ w Nowym Jorku. Rozmowy rozpoczęły się 2 lipca i mają potrwać do 27 lipca. Przedstawiciele wszystkich państw członkowskich ONZ biorą udział w trwających miesiąc negocjacjach.
Brian Wood, Koordynator Amnesty International ds. kontroli broni i praw człowieka dziękuje artystom za wsparcie:
– Wsparcie otrzymane od tych utalentowanych artystów, jak i głosy ludzi na całym świecie wzywające do stworzenia silnego Traktatu o Handlu Bronią są oczywistą wiadomością dla światowych przywódców: wykorzystajcie tę historyczną szansę stworzenia silnego Traktatu o Handlu Bronią , który zakończy nieodpowiedzialny handel bronią, uratuje życia milionom ludzi i pomoże chronić prawa człowieka.
Dowiedz się więcej i wesprzyj efektywny Traktat o Handlu bronią na stronie kampanii Broń pod Kontrolą (amnesty.org.pl/bron-pod-kontrola)
Tłumaczyła Marta Danon