Konflikt w Gazie: Statek pełen bomb z USA płynie do Izraela

-To ostatnia rzecz, której tam potrzeba– mówi Malcolm Smart, dyrektor programu bliskowschodniego Amnesty International. Amnesty International uważa, że Rada Bezpieczeństwa ONZ musi niezwłocznie wprowadzić pełne embargo na dostawy broni dla wszystkich stron konfliktu.
-Wiemy, że niemiecki statek Wehr Elbe opuścił Stany Zjednoczone 20 grudnia z ładunkiem 989 kontenerów bomb i innej amunicji- – mówi Malcolm Smart. -Został wynajęty i obecnie znajduje się pod kontrolą Marynarki Wojennej USA i ma dopłynąć do izraelskiego portu Ashdod przez Grecję, choć ostatnia znana lokalizacja pozwala przypuszczać, że zmienił trasę.-
Zamówienia na dwie kolejne dostawy broni z USA (razem 325 kontenerów) zostały zatwierdzone przez Pentagon 31 grudnia, cztery dni po rozpoczęciu przez Izrael ataków na cele w Gazie. Te dwie dostawy miały dotrzeć do Ashdod w Izraelu z Astakos w Grecji, ale według informacji dostarczonych przez Marynarkę USA zostały unieważnione. Dokumenty wskazują, że miały zawierać biały fosfor, znany z powodowania poważnych poparzeń oraz dużych strat cywilnych, kiedy rozpyla się go na terenach o dużej gęstości zaludnienia. Departament Obrony USA informuje, że obecnie poszukuje innych sposobów dostarczenia amunicji do amerykańskich magazynów na terenie Izraela. Umowa między USA a Izraelem umożliwia przekazywanie uzbrojenia zgromadzonego w amerykańskich magazynach w Izraelu izraelskiej armii w razie pilnej potrzeby.
-Rząd USA nie powinien kontynuować ani tych, ani żadnych innych dostaw uzbrojenia do Izraela, a rząd Grecji nie powinien pozwalać, aby przechodziły one przez jego porty- – mówi Smart.
Tło:
Według danych Amnesty International, od 2001 roku broń do Izraela sprzedawało co najmniej 17 krajów poza największym dostawcą, czyli USA. Znaczące ilość broni dostarczyły Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Słowacja, Czechy, Kanada, Słowenia, Australia, Rumunia, Austria, Belgia, Węgry, Serbia i Czarnogóra oraz Bośnia i Hercegowina. Głównymi krajami tranzytowymi były Holandia i Grecja.
Aby zapobiegać nieodpowiedzialnemu handlowi bronią używaną potem do łamania praw człowieka. Amnesty International i inne organizacje pozarządowe promują wprowadzenie w życie Traktatu i Handlu Bronią. Ideę tę poparło ponad 150 państw członkowskich ONZ. Prace nad nim rozpoczną się ponownie 23 stycznia w Nowym Jorku.