?Autobus do świata bez min i broni kasetowej przyjeżdża do Polski! Czy zdążymy wsiąść??

W listopadzie do Polski przyjadą Branislav Kapetanović z Serbii i Firoz Ali Alizada z Afganistanu – niepełnosprawni, ofiary bomb kasetowych i min przeciwpiechotnych. Poprosili oni o spotkanie z ministrem Sikorskim oraz innymi urzędnikami. Chcą przekonać Polskę do zaprzestania używania tego typu broni.
GDZIE: Centrum Prasowe PAP, ul. Bracka 6/8
KIEDY:  13 listopada, godzina 14:00

Firoz Ali Alizada ma 26 lat. Stracił nogi w wyniku wybuchu miny w wieku 14 lat w Afganistanie, kiedy szedł do szkoły. Dziś używa protez. Firoz pracuje w Międzynarodowej Kampanii na Rzecz Zakazu Min (ICBL), założył Afgańskie Stowarzyszenie Ofiar Min. Branislaw Kapetanović ma 42 lata. Jest saperem, stracił nogi i ręce przy wybuchu bomby kasetowej w Serbii. Obecnie porusza się na wózku i jest rzecznikiem Międzynarodowej Koalicji Przeciwko Broni Kasetowej (CMC). Obydwaj przyjadą na pokładzie -BanBusa-, autobusu Międzynarodowej Kampanii przeciw Minom i Broni Kasetowej (ICBL/CMC), który wyruszył 1 października z Bałkanów, aby dotrzeć do Oslo 3 grudnia na ceremonię podpisania konwencji o zakazie broni kasetowej.
Podczas konferencji 13 listopada głos zabierze również przedstawiciel BanBusa John Rodsted oraz przedstawiciel Zarządu Głównego Polskiego Czerwonego Krzyża, organizatora przedsięwzięcia. Dostępni dla mediów będą również przedstawiciele Amnesty International Polska i Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych.
Dlaczego miny i broń kasetowa powinny zostać zakazane-
Miny przeciwpiechotne nie odróżniają stopy żołnierza od stopy dziecka. Są aktywne długo po zakończeniu konfliktu. Na świecie jest ich ok. 100-300 milionów w 70 krajach. W Polsce po 1945 roku zginęło w wyniku ich wybuchu ponad 4000 cywilów, a 8000 zostało rannych. Mimo tego, Polska wciąż składuje milion min. Jako jedyny kraj UE poza Finlandią nie ratyfikowała Konwencji o zakazie min przeciwpiechotnych, której stronami jest 156 krajów.
Broń kasetowa to pociski zawierające w sobie mniejsze ładunki wybuchowe. W momencie wystrzału kaseta otwiera się, wypuszczając dziesiątki i setki małych ładunków. Powierzchnia rozrzutu może wynosić nawet 30 tys. km-. Wiele z nich nie wybucha od razu i pozostaje aktywne przez lata. Polska wciąż produkuje i składuje broń kasetową, pozostając w mniejszości krajów europejskich.
W stolicy oprócz konferencji prasowej, ekipa BanBusa stara się o spotkania z Premierem RP, Ministrem Spraw Zagranicznych, Ministrem Obrony Narodowej, Marszałkiem Sejmu i Przewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski. Będzie także przyjęta przez ambasady państw, które wybierają się do Oslo: Irlandii, Norwegii, Kanady i Szwajcarii.
Załoga BanBusa będzie dostępna w Polsce 12 (Katowice) oraz 13-14 listopada (Warszawa). Aby umówić się na spotkanie oraz uzyskać dodatkowe informacje, zdjęcia i materiały filmowe, prosimy o kontakt z:
Lidią Szafaryn (Polski Czerwony Krzyż) kom. 602 122 015 e-mail:[email protected];
Katarzyną Derlicką, International Campaign to Ban Landmines / Cluster Munition Coalition; kom. 606 102 755, e-mail: [email protected]
Dodatkowe informacje dostępne są na stronie: www.stop-minom.pck.org.pl