Somalia / Etiopia: Uwolnić dzieci zatrzymane podczas ataku na meczet Al Hidya

Według Amnesty Internatinal: -Bezpieczeństwo i dobro dzieci – niektóre z nich mają tylko dziewięć lat – powinno być sprawą nadrzędną dla wszystkich stron-.
Z doniesień świadków wynika, że etiopskie wojsko wypuści dzieci ze swojej bazy na północy Mogadiszu tylko wtedy, gdy -odbędzie się w ich sprawie śledztwo- i -jeśli nie okażą się terrorystami-. Gdy Amnesty International uzyskała informacje o zwolnieniu małej grupki dzieci, większość wciąż była przetrzymywana przez etiopskie wojsko.
Amnesty Internatinal zdecydowanie potępia morderstwa dokonane na ludności cywilnej podczas ataku. Jedenaście spośród 21 zabitych osób zamordowano wewnątrz meczetu m.in. Iman Sheik Saiid Yahya, Sheik Abdullah Mohamud oraz kilku uczniów Tabliq Islamic. Naoczni świadkowie donieśli, że zabici wewnątrz meczetu byli nieuzbrojonymi cywilami, który nie brali udziału w walkach. Siedmiu z 21 zabitych podcięto gardła – forma pozasądowej egzekucji stosowana przez etiopskie wojska w Somalii. Rzecznik etiopskiego rządu zaprzeczył jakoby etiopskie oddziały wojskowe uczestniczyły w tym mordzie.
Według Amnesty Internatinal: -Rada Bezpieczeństwa ONZ musi podjąć kroki by położyć kres bezkarności w Somalii powołując Międzynarodową Komisję Śledczą lub podobny organ, który zbadałby naruszenia praw człowieka, do jakich doszło w czasie konfliktu zbrojnego.-
Rząd Etiopii oraz Tymczasowy Rząd Federacyjny (Transitional Federal
Government – TFG) Somalii muszą zapewnić przeprowadzenie niezależnego śledztwa w sprawie tych morderstw. Każdy etiopski żołnierz odpowiedzialny za te wydarzenia powinien zostać osądzony zgodnie ze standardami obowiązującymi w prawie międzynarodowym, bez stosowania kary śmierci.
Tło wydarzeń
Ataku na meczet Al Hidya dokonano podczas dwudniowych walk między etiopskim wojskiem, a występującymi przeciwko nim grupami zbrojnymi. Organizacja Pokoju i Praw Człowieka Elman udokumentowała przypadki 81 zabitych i ponad stu rannych w wyniku tych wydarzeń. Nie wiadomo ilu jest wśród nich cywilów. Atak poprzedziła narastająca fala agresji grup zbrojnych przeciwnych TFG w południowej i centralnej Somalii. 13 kwietnia milicja Al-Shabab zaatakowała Beledweyne gdzie według relacji mieszkańców zabiła czterech nauczycieli.

Tłumaczyła Gabrysia Cichowicz